Veldmuis

Veldmuizen behoren tot de woelmuizen en komen in heel Nederland voor. Ze leven voornamelijk in droge weide- en graslandgebieden, zoals als graanakkers, wegbermen, dijken en klavervelden.

Hoe ziet een veldmuis eruit?

Veldmuizen lijken van afstand erg op normale muizen, maar als je goed kijkt zie je dat de staart van een veldmuis veel korter en behaarder is dan die van een gewone muis. Veldmuizen hebben een bruine tot grijsbruine rug, met soms kleurvariaties tot donkerbruin. De buik van veldmuizen is lichtbruin. Ze hebben een wat plompe bouw, een stompe snuit en in de vacht verborgen oren en ogen. Hiermee maken veldmuizen een kortharige gladde indruk. Volwassen veldmuizen worden 9,5 tot 12 centimeter lang (staart 3 tot 4 cm) en wegen gemiddeld tussen de 25 en 30 gram.

Ontwikkeling van een veldmuis

Veldmuizen staan bekend om hun uitzonderlijke voortplantingsvermogen en vermenigvuldigen zich tussen de lente en de herfstmaanden. Vrouwtjesmuizen kunnen in deze maanden tot in wel vier periodes jongen krijgen. Ze hebben een draagtijd van 19 tot 21 dagen en werpen daarin gemiddeld 5 tot 6 jongen. Als een grote populatie veldmuizen samenvalt met zeer gunstige leefomstandigheden (droog, zonnig en een zachte winter), kan een populatie veldmuizen in 3 tot 6 jaar tot enorm grote aantallen groeien en kan er zelfs een muizenplaag ontstaan. Door voedselgebrek of kou zakt een grote populatie vanzelf weer weg.

Uitstekende graver

Een veldmuis is een uitstekende graver en ze zijn voornamelijk ’s nachts en in de schemering actief. Actieve perioden duren vaak 2 tot 3 uur. Daarna neemt de veldmuis rust in zijn hol, dat ongeveer een halve meter onder de grond ligt. Veldmuizen leven gewoonlijk alleen en hebben een levensverwachting van maximaal 2 jaar.

Schade door veldmuizen

Veldmuizen kunnen op verschillende manier schade aanrichten. Een veelvoorkomende vorm is knaagschade, en dan met name aan de bast van de voet van jonge bomen. Veldmuizen kunnen daarnaast modderkoorts (Leptospirose) overbrengen. Besmetting vindt plaats door beten van de veldmuis of door contact met de urine. Bij de mens kenmerkt de ziekte zich door koorts, malaise, spier- en gewrichtspijnen, maar ook door heviger aandoeningen als lever- en nierfunctiestoornissen.

Het knaaggedrag van veldmuizen kan in jaren van overpopulatie enorme schade aanrichten aan weilanden of bouwlanden door het ondermijnen van de grasmat. Ook de schade aan boomgaarden (ringen) kan zeer aanzienlijk zijn.

T&R Ongediertebestrijding helpt u bij het bestrijden van veldmuizen

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt treffen om uw land vrij te houden van veldmuizen. Wilt u vrijblijvend advies over wat u zelf kunt ondernemen of wilt u een afspraak maken voor het bestrijden van veldmuizen? Vul dan het contactformulier in of bel 06-45296777