Papiervisjes

Hoe ziet een papiervisje eruit?

Het papiervisje is een primitief vleugelloos ongeveer 15 mm lang insect. De schubben die het lichaam bedekken hebben een zilverachtige glans.

De eitjes worden in hoopjes afgezet, bij temperaturen onder de 220 komen de eitjes niet uit. De optimale omstandigheden voor een papiervisje zijn 240 en een vochtgehalte van 60%. Bij 200 zijn de papiervisjes weinig actief, en bij 160 nemen ze geen voedsel meer op. Ze voeden zich met organisch materiaal, zoals vezels in papier, kunstvezels uit cellulose en textiel van plantaardige vezels. Ook zwakkere soortgenoten en vervelde huidjes worden gegeten.

Papiervisjes leven in drogere omgevingen. Verwant is het zilvervisje welke vochtige plaatsen prefereert, en het ovenvisje, dat bij beduidend hogere temperatuur gedijt en maar zelden meer wordt aangetroffen in woonhuizen.

Het papiervisje heeft een lang en plat lichaam en kan tot 15 mm lang worden. De kleur van het insect is glanzend grijs (zilver), hetgeen veroorzaakt wordt door kleine schubben. De sprieten zijn even lang als het lichaam. De verschillen met het zilvervisje zijn klein en alleen met zekerheid onder de microscoop zichtbaar te maken aan de hand van het beharingspatroon. De insecten leven in het donker tussen papier en in boeken en bijvoorbeeld ook postzegelalbums. De insecten komen vaak het huis binnen door mee te liften met oude boeken en kranten, oud papier en oude kleding. Sterke papiervisjes kunnen het 300 dagen zonder voedsel uithouden.

Volwassen papiervisjes kunnen 2 tot 8 jaar oud worden. Hygiëne is erg belangrijk, maar niet volledig effectief in het reduceren van de populatie, omdat de insecten vaak in isolatie- en verpakkingsmateriaal, boeken en kartonnen dozen verblijven. Geef extra aandacht aan stapels kranten en tijdschriften. Deze opbergen in hermetisch afgesloten dozen voorkomt dat de papiervisjes erbij kunnen.

Grote aantallen kunnen grote schade aanbrengen aan boeken, behang, papier, kleding en synthetisch materiaal.

Papiervisjes bestrijden

Temperatuur onder 220 graden houden, vochtgehalte onder de 55%. T&R ongediertebestrijding kan een bestrijding uitvoeren met een residu werkend middel, dit middel werkt 8 tot 10 weken.

T&R ongediertebestrijding voor het bestrijden van papiervisjes

Voor bestrijdingsmiddelen kunt u terecht op onze webshop. Wilt u een afspraak maken voor het bestrijden van papiervisjes, wilt u advies of heeft u vragen vul dan het contactformulier in of bel 06-45296777

Contactformulier