Klustervliegen

Uiterlijk

Klustervliegen lijken enigszins op de kamervlieg en is ca. 8 mm lang (langer dan de kamervlieg) De klustervlieg is bruingrijs van kleur. Het borststuk is bedekt met talrijke, goudkleurige haren.

Ontwikkeling

Volledige gedaanteverwisseling. De ontwikkeling van ei tot volwassen dier vindt buiten gebouwen plaats. Komen in het najaar in grote aantallen in groepen gebouwen binnen om te zoeken naar goede overwinteringsplaatsen, vaak spouwmuren.De eitjes worden door het vrouwtje alleen afgezet in de kieren van de grond. De larven van de klustervlieg parasiteren op regenwormen (zo gaan ze mee de grond in) en leven ’s zomers buiten. De larven eten de wormen van binnenuit op. Als de larve het popstadium bereikt heeft, verlaat hij de worm om zich in de grond te verpoppen.

Leefwijze

In het najaar verenigen de vliegen zich in zwermen en gaan zij op zoek naar een overwinteringsplaats, bijvoorbeeld in holle bomen of in spouwmuren. Soms zoeken ze de holle ruimten van huizen, woonflats en kantoorpanden. In het voorjaar, als de zon gaat schijnen en het warmer wordt, ontwaken de vliegen uit hun rusttoestand. Ze hebben dan de neiging actief te worden en gaan zich in het gebouw verspreiden. Tijdens de eerste warme dagen houden zij zich overdag op aan de buitenzijde van de gebouwen waar ze overwinteren. Door naden en kieren komen ze naar buiten. Na verloop van enkele weken zullen zij hun overwinteringsplaats definitief de rug toekeren.

Schade

Door grote aantallen in gebouwen hinderlijk.

Wering/preventie

Horren plaatsen in open ramen en deuren, andere openingen in buitenmuren dichten of voorzien van fijnmazig horrengaas. Kleine roosters op/in de ventilatieopeningen in de muur plaatsen. Dichtkitten van de ruimte tussen kozijn en de muur (naden en kieren)Deuren zoveel mogelijk dichthouden. N.b. klustervliegen kunnen ook via de dakpannen binnendringen.

Bestrijding

Eerst goed nagaan waar de vliegen zich ophouden. De medewrkers van T&R kunnen het probleem met de klustervliegen voor u oplossen door rustplaatsen en ingangen te behandelen met een bestrijdingsmiddel met een langdurige nawerking. Het middel moet gespoten worden in alle kieren en naden, op en nabij de entreeplaatsen van de klustervliegen. Dode vliegen zo mogelijk opruimen ter voorkoming van andere insectenplagen (tapijtkevers) en ter voorkoming van stank.

T&R ongediertebestrijding voor het bestrijden van klustervliegen

Voor bestrijdingsmiddelen kunt u terecht op onze webshop. Wilt u een afspraak maken voor het bestrijden van klustervliegen, wilt u advies of heeft u vragen vul dan het contactformulier in of bel 06-45296777

Contactformulier