Huisboktor

De huisboktor is de grootste houtboorder binnen gebouwen. Niet te verwarren met andere boktorsoorten die tot de nathoutboorders behoren en o.a. in houtblokken voor open haarden voorkomen. De huisboktor komt in vele landen voor; in Nederland in het gehele land, vooral in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant.

Hoe ziet een huisboktor eruit?

Het imago is 1-2,5 cm lang, bruinzwart; op dekschilden twee grijsachtige vlekken; wijfjes hebben een lange legboor die onder de dekschilden uitsteekt. Het ei is wit, ca. 2 mm lang en heeft een diameter van ongeveer 0,5 mm. De larve wordt ca. 3 cm lang en is geelachtig wit; zeer kleine pootjes. De pop is ca 2,5 cm lang.

Ontwikkeling en leefwijze

Volledige gedaanteverwisseling. Het wijfje legt ca. 200 eitjes. De levensduur van de larve is 4-5 jaar (soms tot 12 jaar) Ontwikkelingsduur van ei tot image: 3-11 jaar. Een temperatuur van ca. 28 ˚C en hoge relatieve luchtvochtigheid zijn het gunstigste voor de ontwikkeling van de larven.

Huisboktorren tasten naaldhout aan, zoals vuren en grenen, vooral het spinthout. De kevers van de huisboktor kunnen goed vliegen. In juni t/m september komen de kevers uit het hout. Ze gaan dan paren, waarna het vrouwtje eitjes legt in spleten van het hout. De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het hout en maken daarin boorgangen, die geheel met boormeel gevuld worden en een ovale doorsnede hebben. Men kan de larven af en toe horen knagen, vooral op warme zomerdagen.

Schade door een huisboktor

Dakconstructies worden vaak aangetast. Zelfs dikke balken kunnen in enkele jaren nagenoeg geheel verpulverd worden. Bij grenen wordt alleen het spinthout aangetast. Bij vurenhout wordt ook het kernhout aangetast. Vliegt in juni – september van het ene gebouw naar het andere. Wordt ook verspreid door transport van aangetast hout.

Huisboktor bestrijden

Loofhout of verduurzaamd naaldhout toepassen Binnenkomend naaldhout inspecteren op aanwezigheid van de huisboktor Bij toepassing van naaldhout dit zorgvuldig verven of vernissen, zodat geen eitjes op het houtoppervlak gelegd kunnen worden Het is zaak als er boktor wordt aangetroffen hier snel maatregelen tegen te nemen. T&R ongediertebestrijding kan de behandeling voor u uitvoeren met een garantie van 10 jaar op de behandelde delen.

T&R ongediertebestrijding voor het bestrijden van huisboktor

Voor bestrijdingsmiddelen kunt u terecht op onze webshop. Wilt u een afspraak maken voor het bestrijden van huisboktorren, wilt u advies of heeft u vragen vul dan het contactformulier in of bel 06-45296777

Contactformulier